Märkäkuppaus

MITÄ KUPPAUS ON?

Kuppaus on maailman vanhimpia hoitomuotoja ja sillä tarkoitetaan veren laskemista ihosta. Se luetaan ns. ärsytyshoitoihin. Ärsytyshoidoilla pyritään aktivoimaan kehon omien parantavien voimien toimintaa ja lisäämään elimistön omien rauhoittavien ja kipua lieventävien hormonien erittymistä. Kuppari tekee vain puhdistuksen ja oma keho parantaa, kunhan sille annetaan mahdollisuus.

MITEN KUPPAUS SUORITETAAN?

Kuppauksessa iholle tehdään pieniä haavoja, joiden päälle asetellaan verta imevät imukupit. Imukuppeja asetellaan selkäpuolelle ja erikoispisteitä voidaan tarvittaessa aktivoida myös etupuolelta. Kupit tyhjennetään välillä ja asetellaan takaisin paikoilleen. Tätä jatketaan niin kauan kunnes veren tulo tyrehtyy. Verta poistuu kupattaessa yleensä n. 1-5 dl.
Verenkierron lisäämiseksi asiakas käy ennen kuppauksen aloittamista saunomassa
vähintään 15 minuuttia. Lämmitetyn ihon ansiosta veri poistuu paremmin ja haavojen tekeminen
ei satu, tai tuntuu korkeintaan pienenä nipistyksenä joillakin alueilla.
Verentulo lakkaa yleensä heti kuppauksen päätyttyä, joskus haavat jäävät vuotamaan korkeintaan n. 10-15 minuutiksi. Kuppauksen jälkeen on hyvä levätä ja juoda runsaasti vettä
saunomisen ja kuppauksen aiheuttaman nestehukan vuoksi.
Haavoista ja imukupeista syntyneet jäljet poistuvat iholta 1-2 viikossa.

MIHIN KUPPAUS AUTTAA?

Kuppaus puhdistaa ihon hiussuonistoa kuona-aineista ja myös verenkierto ja veren hapen kuljetuskyky paranee. Myös kudosnesteen happamuuden sanotaan parantuvan normaalille tasolle. Edellä mainittujen vaikutusten ansiosta lihakset rentoutuvat ja lihaskivut ja -säryt helpottuvat. Lisäksi kuppauksella on rentouttava, virkistävä ja oloa keventävä vaikutus. Se vähentää turvotusta ja monet kokevat unen laadun parantuneen kuppauksen jälkeen.

Kuppaus on suositeltavaa/siitä on koettu olevan apua mm. seuraavien vaivojen hoidossa:

- Korkea verenpaine, korkea hemoglobiini, fibromyalgia, astma, iho-ongelmat esim. akne, migreeni ja jännityspäänsärky, niska-hartiaseudun kiputilat, lihasjännitykset, naisten vaihdevuosivaivat, miesten eturauhasvaivat, selluliitin hoito, alentamaan kolestrolia.


Kuppauksen vaikutukset tuntuvat useimmissa tapauksissa jo välittömästi kuppauksen jälkeen, mutta keho tekee puhdistustyötä tehokkaasti noin kahden viikon ajan kuppauksen jälkeen. Tärkeää onkin tänä aikana runsas veden juominen.

MILLOIN ON SYYTÄ JÄTTÄÄ KUPPAUS VÄLIIN?

Kupattavan yleistilan tulee olla sellainen, että hän kestää saunomisen ja pienen verenhukan.
Seuraavassa on lueteltu kuppauksen vasta-aiheet, jolloin on syytä jättää kokonaan kuppaamatta tai kupataan korkeintaan lääkärin luvalla:

- Kuumetaudit, vaikea sydänvika, vaikea sokeritauti, syöpä, paha astma, sepelvaltimotauti, vaikea psyyken sairaus, alkoholismi, raskaus, anemia, verenvuototauti, marevan- lääkitys, ruusu: virus leviäisi haavoihin. Monisairauksissa tarvitset kuppaukseen lääkärisi luvan.
- (Verta ohentavat lääkkeet Disperin ja Asperin ym. syytä jättää pois 3 päivää ennen kuppausta)

Mikäli sinulla on siis jokin sairaus tai lääkitys, valmistaudu kertomaan siitä aikaa varatessasi.
Katsotaan sen jälkeen olisiko kuppaus sinulle sopiva hoitomuoto, vai olisko syytä kääntyä ensin lääkärin puoleen varmistamaan asiaa.

MITEN VALMISTAUDUT KUPPAUKSEEN?

Ennen kuppausta on tärkeää syödä ja juoda erittäin hyvin. Ei kuitenkaan raskasta liharuokaa, vaan pitkään verensokeria ylläpitävää ravintoa. Tällöin vältetään mahdolliset huimaukset. Kuppauksen jälkeen tulisi syödä myös hyvin mutta kevyempää ravintoa muutaman päivän ajan. Varaa aikaa hoitoon n. 1 1/2h. Alkoholin nauttiminen ennen ja jälkeen kuppauksen on ehdottomasti kiellettyä.Ota pyyhe ja rennot vaatteet mukaan.

KUPPAUKSEN JÄLKEEN

Vältä hikoilua pari päivää ja saunomista on hyvä välttää kolmeen päivään: suihkussa voit käydä normaalisti Ei uimista 2 viikkoon. Vältä alkoholin käyttöä 3 päivää. Syö kevyemmin 1-2 viikkoa: näin tuet elimistön rankkaa puhdistumistehtävää. kuppauksen jälkeen olo voi olla myös väsynyt. Lepo ja rentoutus ovat parasta lääkettä.

HAAVOJEN HOITO

Haavat umpeutuva henkilöstä riippuen parissa päivässä. Jäljet näkyvät pidempään kohdissa joissa aineenvaihdunta on huonompaa, esim. selluliittialueella ja jaloissa. Ihoa voi rasvata luonnonmukaisella voiteella, esim. kookosöljy.

KUINKA USEIN VOIDAAN KUPATA?

Aineenvaihduntaa ylläpitävä kuppaus suoritetaan 2-4 kertaa vuodessa, kupattavan kunnosta riippuen. Fibromyalgian, lihas-, ja selkärankareuman tai runsaasti kuonittuneen tukkoisen kehon kuppaus aloitetaan 3x kuukauden välein. Näin saadaan aineenvaihdunta liikkeelle. Hierottaminen muutama päivä ennen kuppausta jouduttaa ja tehostaa kehon toimintojen elpymistä.

 

Sinun kupparisi Annukka Leskelä, 050-3673749. Iloa arkeen.

www.pulmuska.fi     pulmuska@kotikone.fi